Еколого-туристичний маршрут “Найстаріші дерева “НПП Черемоський””

Пішохідний маршрут
  • Складність

    середня
  • Протяжність

    9,5 км
  • Тривалість

    1 доба
  • ПУНКТ 1. ГОРА ТОМНАТИК

    img

    Еколого-туристичний маршрут «Найстаріші дерева НПП «Черемоський» розпочинається на горі Томнатик, висотою 1565 м.н.р.м. Сніжно-білі кулі – каркаси куполів, нагадують про те, що колись тут знаходилась потужна РЛС під кодовою назвою «Памір». Цей об’єкт манить до себе цікавих туристів. Адже, ніщо так не спокушає мандрівників, як невідомість, як гори, в яких ще не бував, де криються нерозгадані таємниці минулого… Нині це місце поступово стає центром паломництва туристів як з України так і мандрівників із зарубіжжя. Тут сходяться майже всі туристичні маршрути Буковинських Карпат: пішохідні, авто-мото-велосипедні. Тут популярна українська співачка Джамала знімала відео кліп до пісні «1944», з якою стала переможницею пісенного конкурсу Євробачення

    Переглянути на карті
  • ПУНКТ 2. ЧОРНИЙ ПОТІК

    img

    Спускаючись із гори Томнатик дорогою, що пролягає біля потічка, який має назву «Чорний потік», частково  проходимо старовіковими лісами, які майже не зазнали або зазнали дуже незначного впливу діяльності людини. Ці дерева відіграють визначну роль у забезпеченні стабільності лісових екосистем Буковинських Карпат. Ліси Карпат значною мірою продовжують втрачати залишки стійкості до зовнішнього впливу, що загрожує їх існуванню. І лише збережені ділянки пралісів і старовікових лісів, як осередки стабільності, можуть запобігти втраті лісів Карпат. Необхідно зберегти Карпатські праліси в їх первісному стані для забезпечення здоров’я лісів, краси і неповторності Карпатських гір. 

    Переглянути на карті
  • ПУНКТ 3. БІЛИЙ ПОТІК

    img

    Пройшовши дорогою через урочище «Чорний потік», перейшовши місток, потрапляємо на грунтову дорогу до комплексної пам’ятки природи місцевого значення «Білий потік». Це гірський схил з виходом на поверхню карстових джерел і формуванням вапнякових травертинів, площею 5.0 га. Тут зростають рідкісні види рослин, занесені до Червоної книги України. Має наукове та естетичне значення.

    Переглянути на карті
  • ПУНКТ 4. ВОДОСПАД КОРТУЗІАНСЬКИЙ

    img

    Мандруючи далі, наш погляд привертає гарний гірський водоспад з чистою джерельною водою Кортузіанський. Тип водоспаду – ступінчасто-каскадний, утворений гірськими породами: піщаниками, вапняками та сланцями. Загальна висота – 3,5м, ширина кромки – 2м, русла – до 1м, водність 0,02м³/с, постійно функціонуючий. 

    Переглянути на карті
  • ПУНКТ 5.ВИТОКИ РІЧКИ БІЛИЙ ЧЕРЕМОШ. ЗАВЕРШЕННЯ МАРШРУТУ

    img

    Продовжуємо свій шлях до центру с. Перкалаб, де можна побачити мальовничу долину в місці злиття річок Перкалаб і Сарата. З місця злиття цих річок і починається річка Білий Черемош. Тут же і закінчується наш маршрут.

    Переглянути на карті
Протягом всієї екскурсії на маршруті слід дотримуватися наступних правил

Перебуваючи на природі, будьте уважні, дбайте про власну безпеку.

Нехай ваша присутність буде безпечною для комах, птахів та звірів. При зустрічі з представниками фауни помилуйтеся ними і, якщо пощастись, сфотографуйте.

Підтримуйте чистоту, поводьтеся тихо.

Бережіть дерева і кущі від пошкоджень, залиште квіти та лікарські рослини дикій природі.

Тримайтесь на безпечній відстані від урвищ.

Дбайливо ставтесь до майна підприємства, у т.ч. до інформаційних щитів, межових знаків, пам’ятників.

Не беріть з природи нічого, крім відзнятих світлин. Не залишайте нічого, крім слідів ніг. Не вбивайте нічого, крім часу.