Вже, як кажуть, не за горами, новий грибний сезон. Його з нетерпінням чекають грибарі, яких можна назвати професіоналами – збирають гриби щороку у значних об’ємах – і «на здачу», і собі.
Чекають його і грибарі-аматори – ті, хто виходить на «тихе полювання» (як іноді називають збір грибів) вряди-годи, вириваючись на лоно природи, щоб і відпочити, і щось смачненьке перехопити. Ось щодо них і можна сказати:
головне для грибаря-аматора – техніка безпеки.
Так-так, не дивуйтесь. Саме збір грибів є одним з найнебезпечніших промислів для недосвідчених збирачів. Це хобі вимагає відповідного рівня попередньої підготовки, яку можна здобути тільки подорожуючи лісовими стежками поряд з досвідченим збирачем, на практиці пізнаючи, що варто брати до кошика, а що – ні за що, часом навіть «наступаючи на горло» 😉 власній жадібності. Звичайно ж, корисно почитати книжки про гриби, полистати сторінки Інтернету! Але, це добре, як кажуть, для загального розвитку. Гриби в лісі таки трохи відрізняються від своїх «портретів» у літературі. Тому, головне правило:
1. Найкращий досвід – це практичний досвід, набутий під проводом справжнього знавця, в польових (лісових 😉 ) умовах. А поглиблювати свої знання доречно з друкованих чи електронних джерел.
Далі – правила теж важливі, можливо, комусь здадуться надто простими, проте, вони також врятують здоров’я чи, навіть, життя.
2. Збирати гриби слід лише до кошика або відра, щоб вони не почали пріти (особливо, якщо вам доведеться повертатись додому не скоро, і за допомогою транспорту). Кошик захищає гриби від механічних пошкоджень. В пакетах, особливо закритих, гриби можуть зіпріти, внаслідок чого в них виникають шкідливі або навіть отруйні речовини.
3. При зборі грибів не слід спиратись на запах або смак, вони служать лише вторинною діагностичною ознакою, і то - лише для досвідченого грибаря, бо є смертельно отруйні гриби, які мають добрий смак та приємно пахнуть!
4. Не треба набирати додому багато невідомих грибів, сподіваючись, що вони їстивні, слід взяти лише кілька штук для визначення, і тримати їх окремо від решти їстівних грибів. Адже Ваші незнайомці можуть виявитись отруйними!
5. Не варто зрізати гриби ножем, це може собі дозволити лише досвідчений грибар! Краще плодове тіло обережно вивернути і витягти із землі. І не з остороги – щоб не пошкодити грибницю. Вже доведено, що ні зрізання, ні вивертання (чи виривання) грибів грибниці не шкодить. Вийнявши гриб разом з ніжкою, одразу побачите, чи нема в землі піхви - так званої "чаші смерті", яка часто присутня у смертельно отруйних грибів (хоча й не у всіх!). Якщо ніжку обрізати ножем, недосвідчений грибарь може її не помітити.
6. Візьміть собі за правило вдома ще раз переглянути принесені гриби та розсортувати іх – це виключить небезпеку вживання отруйних грибів, які випадково потрапили в кошик - зібраних дітьми або менш досвідченими грибарями. Розсортовані гриби слід розподілити за способом використання. При сортуванні залишити лише свіжі, здорові на вигляд плодові тіла, колір яких збігається з визначальними ознаками здорового гриба.
7. І, нарешті, найголовніше правило, яке врятувало вже мільйони життів, і, в майбутньому, врятує і Ваше:
ЩЕ НІХТО НЕ ВМЕР, ВИКИНУВШИ ГРИБ,
АЛЕ БАГАТО ХТО ПОМЕР, З’ЇВШИ ЗАЙВИЙ
(НЕЗНАЙОМИЙ ЧИ СУМНІВНИЙ)
Особливості ж безпечного приготування і споживання грибних страв – це тема окремої бесіди.
Запитання і Ваші роздуми про гриби та грибарство надсилайте на адресу: [email protected]
За матеріалами Інтернету і власного досвіду