Збираючи гриби, які ще іноді називають "лісовим м’ясом", важливо правильно їх обирати.
У розпал сезону грибів чимало людей охоче збирають ці дарунки лісу. Важливо знати, які гриби можна їсти, а які – ні. Із близько 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними є щонайбільше 500.
Як розпізнати отруйні гриби?
Одним з правил, яким керуються грибники - класти в кошик тільки ті гриби, які добре відомі. Багато їстівних і отруйних грибів не достатньо відрізняються для ока недосвідченого грибника.
• Зовнішній вигляд – деякі отруйні гриби мають яскраве забарвлення.
• Якщо під капелюшком не трубчастий, а пластинчастий шар - в більшості випадків це отруйний гриб.
• Запах. Деякі неїстівні гриби мають різкий медикаментозний або хлорний аромат. Проте, отруйні можуть не мати вираженого запаху. Якщо гриб не має яскраво-вираженого запаху або пахне приємно, але присутні інші ознаки отруйності – не варто ризикувати.
• Основа ніжки у отруйних грибів оточена спеціальним мішечком. Перед тим, як зрізати гриб, потрібно розгребти листя і переконатися, що ніжка гриба не розміщена в «стаканчику». Крім того, часто ніжка таких грибів біля основи розширена.