Особливості плодів пізнього строку дозрівання.
Плоди зимових сортів яблук та груш мають гармонійний смак і стійкий аромат. Вони дозрівають до кінця вересня або початку жовтня, коли інші фрукти вже зібрані. Сорти, що знімаються з гілок восени (до морозів), відрізняються довгим терміном зберігання. У них більші плоди з підвищеним вмістом мінеральних речовин, особливо калію і заліза. У яблуках знаходиться пектин, вітаміни B1 і B2, харчові волокна. Плоди мають міцну шкірку, щільну консистенцію м'якоті. Вони придатні для тривалого зберігання і транспортування на великі відстані.
У який час знімати на зберігання?
Плодові знімають у середині осені, важливо встигнути закінчити роботу до того, коли настануть стійкі холоди. На відміну від інших видів таких культур, не допускається повного дозрівання плодів, призначених для тривалого зберігання. Споживчої зрілості вони сягають не на гілках дерева, а в ящиках.
Як зривати фрукти?
Збір плодів має свої правила, починаючи від вибору погоди і часу доби, до способу зривання яблук. Для зимових сортів, які поміщають на тривале зберігання, особливо важливо дотримуватися правил збору.
1. Вибирати для роботи суху погоду. Починати краще до обіду, коли висохне роса. Плоди повинні бути сухі, вологість сприяє поширенню хвороб.
2. У першу чергу обривають яблука/груші з нижніх гілок, поступово рухаючись до маківки. Фрукти не можна тягнути, при цьому пошкоджуються гілки. Їх беруть у руку і провертають, піднімаючи. При такій технології плодоніжка акуратно відділяється від гілки. Її присутність — хороша гарантія на тривале зберігання.
3. Плоди знімають і укладають у тару обережно, намагаючись не пошкодити шкірку і восковий наліт на ній.
Підготовка до закладки на зиму
Перед приміщенням на тривале зберігання фрукти повинні пройти підготовку. Перший етап — сортування. Плоди відбирають за кількома параметрами: розмір — дрібні, середні, великі; якість — ціла шкірка, відсутність червоточини і інших пошкоджень, наявність плодоніжки; сорт — у залежності від сорту, фрукти розрізняються терміном зберігання.
Як зберігати і укладати?
Тривале зберігання плодових можливе тільки коли температура досить низька — близько 25 ° C. Має значення вологість у приміщенні, вона повинна бути в межах 85-90%.